اتریوم چیست ؟
قبل از هر چیزی باید بدانید که اتریوم یک شبکه غیرمتمرکز است، هیچ نهاد حکومتی بر آن نظارت ندارد و توسط هیچ شخص یا واسطهای کنترل نمیشود. غیرمتمرکز بودن شبکه اتریوم باعث شده تا این بلاک چین در برابر اتفاقهایی مانند هک، از کار افتادن شبکه به دلیل از کار افتادن تجهیزات و… مقاوم باشد. همانطور که میدانید، در شبکههای متمرکز امکان به سرقت رفتن اطلاعات توسط اعضای شبکه، از کار افتادن سرورها، امکان نظارت بر اطلاعات شخصی و… وجود دارد. اما در شبکههای غیرمتمرکزی مانند اتریوم، امکان چنین اتفاقهایی نزدیک به صفر است. اتریوم شبکهای غیرمتمرکز و کاملا ناشناس است که توسط هیچ شخصی کنترل نمیشود. درواقع، شبکه اتریوم توسط هزاران سیستم کامپیوتری در سراسر جهان اداره میشود که هر کدام از آنها، داوطلب شدهاند تا فعالیتهای این شبکه را پیش ببرند و برای اینکار از شبکه پاداش دریافت میکنند. یکی دیگر از ویژگیهای اتریوم، توزیع شده بودن آن است. یعنی اطلاعات شبکه در اختیار تمام اعضای شبکه قرار دارد و این مسئله، امکان تغییر و دستکاری در اطلاعات را از بین میبرد.
پس اگر بخواهیم اتریوم را به زبان ساده تعریف کنیم، باید بگوییم اتریوم شبکهای مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین است که امکان ایجاد برنامههای غیرمتمرکز را فراهم میکند. این برنامههای غیرمتمرکز، با استفاده از قراردادهایی به نام قرارداد هوشمند ایجاد میشوند و ویژگی بارز آنها، نبود امکان تقلب، سانسور، از کار افتادن و دخالت شخص ثالث است.
قرارداد هوشمند (Smart Contract) چیست؟
قرارداد هوشمند به زبان ساده، پروتکلی است که از آن برای تنظیم قرارداد بدون واسطه استفاده میشود. به کمک قرارداد هوشمند، شما میتوانید ساز و کاری برای معامله مورد نظرتان تعیین کنید و مطمئن باشید که امکان تغییر و دخل و تصرف در آن وجود ندارد. نکته مثبت قراردادهای هوشمند این است که شما و طرف مقابلتان در معامله را از مداخلهگیری اشخاص ثالث بینیاز میکنند. شاید بتوان گفت بزرگترین ویژگی که اتریوم را از بیت کوین متمایز میکند نیز همین قراردادهای هوشمند هستند.
ارز دیجیتال یا کوین اتر چیست؟
تمام شبکههای بلاکچینی یک ارز دیجیتال بومی مخصوص به خود دارند و درباره بلاک چین اتریوم ، این ارز دیجیتال، اتر نام دارد. نماد این رمزارز ، ETH است و هرموقع به دنبال قیمت لحظهای اتر بودید، باید این نماد را جستجو کنید. عدهای به هنگام صحبت کردن درباره این رمزارز، به اشتباه آن را اتریوم مینامند؛ اما باید بدانید اتریوم نام شبکه است و اتر نام رمزارز بومی این شبکه. برای اینکه یک تراکنش در شبکه اتریوم انجام شود، باید مقدار مشخصی ارز دیجیتال اتر به عنوان کارمزد بپردازیم. درواقع کارمزد تمام تراکنشهای روی شبکه اتریوم و برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر این شبکه، توسط رمزارز اتر پرداخت میشود. به بیان دیگر، اتر تنها یک رمزارز نیست؛ بلکه به نوعی سوخت برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم است. اگر کسی بخواهد تغییری روی برنامههایی که روی شبکه هستند ایجاد کند، باید ابتدا کارمزد آن را پرداخت کند تا اعضای شبکه انگیزه کافی برای پردازش کردن درخواست او را داشته باشند.کارمزد تراکنشهای شبکه به طور خودکار و بر مبنای میزان «گس» مورد نیاز برای انجام آن تراکنش، محاسبه میشود. درواقع میزان سوخت مورد نیاز، بر اساس مقدار قدرت محاسباتی مورد نیاز برای انجام آن تراکنش تعیین میشود.
کیف پول اتریوم چیست؟
به طور کلی، کیف پول اتریوم کیف پولی است که امکان نگهداری رمزارز اتر و تمامی توکنهایی که مبتنی بر استاندارد ERC20 هستند را برای شما فراهم میکند. انواع کیف پول های اتریوم را میتوان در دسته کیف پول موبایل (مانند Atomic)، کیف پول دسکتاپ (مانند MetaMask)، کیف پول کاغذی، کیف پول وب (مانند MyEtherWallet) و کیف پول سخت افزاری (مانند Ledger) قرار داد. اگر جایی نام کیف پول Custodial یا متصدی شنیدید، بدانید که منظور همان کیف پول صرافیها یا دیگر کیف پولهایی است که در آنها، کلید خصوصی کیف پول شما در اختیار صاحب صرافی یا یک شخص ثالث است.
چند سوال رایج درباره اتریوم:
شبکه اتریوم شبکه بسیار محبوبی است و قابلیتهای بسیاری را در اختیار توسعهدهندگان و کاربران قرار میدهد. با این وجود، ممکن است سوالاتی درباره اتریوم در ذهن شما وجود داشته باشد که هنوز جواب آنها را نگرفتهاید.
- آیا اتریوم قانونی است؟
اگر اخبار حوزه کریپتو را دنبال کرده باشید، متوجه میشوید که مقامات کشورهای مختلف در حال بررسی رمزارزها و وضع قانون برای آنها هستند. با این حال، استخراج اتریوم و خرید و فروش آن، در هیچ کشوری ممنوع و غیرقانونی اعلام نشده است. تنها خبر قانونی مهم راجع به شبکه اتریوم؛ مصوبه ای از کمیسیون SEC آمریکا بود که اعلام کرد میتوان کوین اتر را از قوانین مربوط به ارز خارج کرده و به آن به چشم یک سهام کاربردی نگاه کرد. البته همچنان تصمیم شفافی راجع به خود شبکه اتریوم و استفاده از آن گرفته نشده و فقط کشور سوییس به تازگی قوانینی مربوط به اسمارت کانترکت ها منتشر کرده که نمیتوان انتظار داشت همه جهان از آن تبعیت کنند.
- آیا اتریوم کلاهبرداری است؟
بلاک چین اتریوم و رمزارز آن یعنی اتر، دارای نقشه راه مشخص هستند و تیم این پروژه، به طور مداوم در حال تلاش برای بهروزرسانیهایی هستند که این شبکه را برای مردم کاربردیتر کنند. بنابراین شبکه اتریوم به هیچ عنوان کلاهبرداری محسوب نمیشود. اما از آنجایی که بلاک چین اتریوم امکان ایجاد قراردادهای هوشمند را برای همه مردم فراهم کرده است، بسیاری از کلاهبرداران از این بستر برای ایجاد پروژههای پانزی و اسکم استفاده میکنند و با این ترفند که «پروژه ما از قرارداد هوشمند استفاده میکند»، افرادی که دانش و اطلاعات کافی ندارند را فریب میدهند. توصیه اکید ما به شما این است که قبل از فعالیت و سرمایهگذاری روی پروژههای جدید حوزه کریپتو، به خوبی درباره آنها تحقیق کنید و با اطلاعات و دانش کافی اقدام به فعالیت کنید.
- آیا سرمایه گذاری روی اتریوم سودآور است؟
سرمایه گذاری در حوزه ارزهای دیجیتال نیازمند آن است که شما استراتژی و برنامه مشخص برای سرمایه گذاری داشته باشید و صرفا به خاطر توصیه دیگران، پول خود را وارد این حوزه نکنید. سرمایه گذاری روی اتریوم نیز از این قاعده مستثنی نیست و اگر قصد دارید بخشی از سرمایه خود را به خرید این رمزارز اختصاص بدهید، باید درباره این پروژه خوب تحقیق کنید، اهداف آن را بدانید و در نهایت، با آگاهی کامل سرمایه گذاری خود را انجام بدهید.
- اتریوم بهتر است یا بیت کوین؟
افراد زیادی هر روز این سوال را مطرح میکنند و خوب است بدانید این سوال از پایه و اساس اشتباه است. اتریوم و بیت کوین تفاوتهای اساسی دارند و مهمترین تفاوت آنها این است که برای اهداف مهمی طراحی شدهاند. بنابراین برای انتخاب یکی از این دو برای سرمایه گذاری، باید بدانید اهداف کدام یک به چشماندازهای شما نزدیکتر است.