در پاسخ به این سوال که کاردانو چیست میتوان به طور خلاصه گفت که کاردانو (Cardano) یک پروژه بلاک چین با استفاده از گواه اثبات سهام (POS) است که هنوز نتوانسته است به پتانسیل کامل خود برسد. کاردانو یک بلاک چین نسل سوم است که به دنبال حل مشکل مقیاس پذیری (Scalability) است؛ دقیقا مانند کاری که اتریوم ۲ میخواهد انجام دهد. ویژگی توسعه کاردانو وجود یک فلسفه و تحقیقات علمی فراوان است. کاردانو با انتشار بروزرسانی شلی در سال ۲۰۲۰، به تحقق اهداف خود نزدیکتر شده است. پروژه کاردانو و رمز ارز مرتبط با آن یعنی ADA از زمان تأسیس در سال ۲۰۱۵ تاکنون هیاهوی زیادی در جامعه کریپتو ایجاد کرده است.
استفاده از دانش آکادمیک که در توسعه آن اعمال میشود، کاردانو را تا حدودی در فضای ارزهای دیجیتال منحصر به فرد میکند. پروژه کاردانو عمدتا توسط شرکت فناوری IOHK ، که توسط چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) تاسیس شده است، توسعه یافته است.
کاردانو چیست؟
کاردانو یک پروژه بلاک چین منبع باز و غیرمتمرکز است که برای تسهیل تراکنشهای همتا به همتا (P2P) ایجاد شده است. کاردانو با استفاده از یک معماری لایهای قراردادهای هوشمند را تسهیل میکند و پلتفرم آن را قادر میسازد که هم سازگار و هم مقیاسپذیر باشد بدون اینکه امنیت را به خطر بیندازد.
Cardano یک بلاک چین برای اهداف عمومی است که بر اساس تحقیقات دانشگاهی بررسی و طراحی شده است. این برنامه توسط یک تیم چند رشتهای از مهندسان، ریاضی دانان، دانشمندان و متخصصان تجارت در حال توسعه است. توسعه سیستم عامل آن با استفاده از یک رویکرد علمی انجام میشود. طبق گفته سازندگان آن، اصول اصلی طراحی کاردانو امنیت، مقیاس پذیری و قابلیت همکاری است.
ارز دیجیتال آدا رمز ارز بومی کاردانو، برای انجام عملیات در بلاک چین آن استفاده میشود. توسعه کاردانو به چندین بخش تجاری تقسیم شده است. IOHK توسعه پروتکل کاردانو را کنترل میکند، در حالی که بنیاد کاردانو بر پروژه نظارت میکند و EMURGO مسئول توسعه تجارت و پذیرش آن است. کاردانو به دنبال حل بسیاری از مشکلات فعلی صنعت بلاک چین است، از جمله:
- استفاده از ریاضیات برای ایجاد یک بلاک چین با امنیت که کمتر در معرض حملات است
- تفکیک لایههای حسابداری و محاسباتی
- ایجاد سازوکار رای گیری ایمن برای دارندگان توکن
- سازوکاری اجماعی که بینهایت مقیاس پذیر باشد
تیم اصلی پروژه کاردانو
کاردانو توسط چارلز هاسکینسون که اتفاقاً یکی از بنیانگذاران اتریوم نیز است، ایده پردازی شد. اما پروژه کاردانو به وسیله چند شرکت به وجود و توسعه یافته است. با اینکه سازمانهای زیادی با این پلتفرم همکاری میکنند، اما بنیاد کاردانو ،IOHK و Emurgo را میتوان اصلیترین سازمانهای اداره کننده کاردانو دانست.
بنیاد کاردانو یک سازمان بلاک چین و ارزهای دیجیتال مستقر در زوگ سوئیس است و مأموریت اصلی آن استاندارد سازی، محافظت و ترویج فناوری پروتکل کاردانو است. IOHK سازمانی است که توسط هاسکینسون و جرمی وود (Jeremy Wood) تاسیس شده است و متمرکز بر ساخت راهحلهای فناوری است که هدف آن ترویج و بهبود امور مالی است. Emurgo یک شرکت ابتکار جهانی است که برای حمایت از توسعهدهندگان، استارتاپها و شرکتها در توسعه راهحلهای بلاک چین طراحی شده است.
کاردانو چگونه کار میکند؟
کاردانو به عنوان یک بلاک چین “نسل سوم” طراحی شده است ، هدف آن حل مشکلات مقیاس پذیری نسل یک (بیت کوین) و نسل دو (اتریوم) است. طبق نظر طرفداران این طبقه بندی، بلاک چینهای نسل قبلی از تنگناهایی رنج میبرند که اساساً میزان توان کاری آنها را محدود میکند. این امر آنها را به گزینهای ناکارآمد برای استفاده انبوه در سراسر جهان تبدیل میکند. کاردانو به عنوان مقایسه، قدرت محاسباتی ویزا را در مستندات خود ارجاع میدهد: گزارش شده است که این شبکه به طور متوسط ۱۷۳۶ تراکنش در هر ثانیه را با قابلیت مدیریت حداکثر ۲۴۰۰۰ تراکنش انجام میدهد.
کاردانو با چندین روش بهبود کارایی را هدف قرار داده است. یکی از مهمترین ارکان این هدف سازوکار اجماع گواه اثبات سهام (PoS) خود به نام Ouroboros است. Ouroboros ضمن ارائه تضمینهای امنیتی قابل اثبات، هزینه انرژی را در مقایسه با گواه اثبات کار (PoW) کاهش میدهد. راه حل لایه دوم کاردانو به نام هایدرا (Hydra) برای مشکل مقیاسپذیری استفاده میشود. ایده این است که با افزودن هر نود جدید به شبکه، توان عملیاتی افزایش یابد. ترکیب کننده هارد فورک همچنین از ویژگیهای اصلی کاردانو است که اجازه میدهد تا هارد فورک بدون وقفه یا راه اندازی مجدد در بلاک چین انجام شود. موفقیت در به روزرسانی شلی (Shelley) شاهدی بر اثربخشی این روش است.
نقشه راه کاردانو
برخلاف سایر فناوریهای بلاک چین، کاردانو هنوز نسبتاً جدید است. این پروژه در سال ۲۰۱۷ راه اندازی شد و چندین سال اول وجود خود را در دست توسعه گذرانده است. کاردانو پنج مرحله مشخص برای بلاک چین خود در نظر گرفته است. در حال حاضر ، کاردانو مراحل شلی خود را پشت سر میگذارد و در تلاش است تا مراحل بعدی را نیز به اتمام برساند.
- بروزرسانی بایرون (Byron) : معماری بنیادی شبکه را ایجاد میکند و عملکرد اولیه را آزمایش میکند تا شبکه به درستی کار کند. این بروزرسانی در تاریخ ۲۵ جولای ۲۰۲۰ انجام شد.
- بروزرسانی شلی (Shelley) : شبکه اصلی کاردانو را راه اندازی کرده و تمرکززدایی از شبکه بلاکچین را آغاز میکند. این بروزرسانی در تاریخ ۲۹ جولای ۲۰۲۰ انجام شد.
- بروزرسانی گوگن (Goguen) : یک بستر قرارداد هوشمند را پیاده سازی میکند ، که امکان ایجاد برنامه های غیرمتمرکز را فراهم میکند. این بروزرسانی قرار است در مارس ۲۰۲۱ اجرا شود
- بروزرسانی باشو (Basho) : راهحلهای مقیاس بندی برای بهینهسازی بلاک چین و بهبود عملکرد در نظر گرفته شده است. تاریخ معینی برای انجام آن مشخص نشده است
- بروزرسانی ولتر (Voltaire) : سیستمهای خزانهداری و رای گیری را برای ایجاد یک شبکه مستقل معرفی میکند. تاریخ معینی برای انجام آن مشخص نشده است
با اینکه اینها پنج مرحله مشخص هستند، اما بسیاری از قسمتهای هر فاز به موازات یکدیگر قرار دارند. هر مرحله قبل از اینکه در کاردانو ادغام شود ، فرایندهای مختلفی را طی میکند. تحقیقات دانشگاهی زیادی وجود دارد که در هر مرحله از مراحل انجام شده است. نمونه سازی نیز بخش مهمی از فرایند است، زیرا هر قطعه کد منبع باز باید دقیقاً آزمایش شود تا با مشخصات فنی از پیش تعیین شده قبل از اجرا مطابقت داشته باشد. در حالی که این مراحل نقشه راه اغلب به تأخیر میافتد، اما چارلز هاسکینسون و توسعه دهندگان کاردانو کاملاً از توانایی خود برای پیگیری نقشه راه طبق وعده داده شده و ارائه نسل بعدی پروتکلهای بلاک چین PoS به جهان اطمینان دارند.
قراردادهای هوشمند (Smart Contract) در کاردانو
کاردانو به گونه ای طراحی شده است که از فناوری قرارداد هوشمند استفاده کند. پشتیبانی از قرارداهای هوشمند آن، پلتفرم را قادر میسازد توافقات خوداجرا را که نیازی به نظارت حرفهای ندارند، ایجاد کند. با قراردادهای هوشمند، هر کسی که در این سیستم عامل است میتواند به راحتی شرایط خاصی را که باید رعایت شود وارد کند، شرایطی که بدون نیاز به درگیری مداوم کاربر به طور خودکار اجرا میشود. استقرار قراردادهای هوشمند در شبکه کاردانو امکان پشتیبانی از برنامههای غیرمتمرکز (DApps) را فراهم میکند. پس از راه اندازی شبکه اصلی گوگن، کاربران انتظار دارند DAppهای بیشتری در پلتفرم کاردانو منتشر شود. مجموعه بعدی DAppها مبتنی بر زبان Haskell مانند Plutus، پلتفرم قرارداد هوشمند کاردانو و مارلو، پلتفرمهای دیفای خود را پیاده سازی میکنند، که نوشتن و استقرار dappها را در کاردانو برای توسعه دهندگان بسیار آسان میکند.
هدف نهایی و فلسفه کاردانو این است که خدماتی را که به طور انحصاری در فضای مالی سنتی ارائه میشوند، از طریق راهحلهای نوین بلاک چین در دسترس عموم مردم قرار دهد.
کوین ADA
ADA کوین اصلی بلاک چین کاردانو است که به نام ریاضیدان قرن نوزدهم آدا لاولاس (Ada Lovelace) نامگذاری شده است. ۵۷.۶ درصد از کل کوینهای ADA در عرضه اولیه کوین (ICO) آن توزیع شد، که در آن کاردانو ۶۲.۲ میلیون دلار جمع آوری کرد. این توکن هم یک ارز دیجیتال است و هم روشی برای انجام تراکنشها در شبکه کاردانو (شبیه همان چیزی که برای معامله در اتریوم به اتر نیاز دارید) است.
دارندگان ارز دیجیتال آدا همچنین در شبکه کاردانو سهیم هستند، که میتواند در استخرهای استیکینگ برای تولید پاداشهای سهام مورد استفاده قرار گیرد. استیکینگ کاردانو از طریق Binance Earn نیز در دسترس است. حداکثر میزان عرضه توکن ADA ۴۵ میلیارد است و تا الان ، حدود ۳۱ میلیارد کوین آن در گردش است. تا به حال پنج دوره فروش عمومی کوین کاردانو بین سپتامبر ۲۰۱۵ تا ژانویه ۲۰۱۷ برگزار شده است. به طور کلی، حدود ۱۶٪ از کل موجودی ارز دیجیتال آدا به بنیانگذاران پروژه اختصاص یافته و ۸۴٪ باقیمانده بین سرمایهگذاران تقسیم میشود.
1 دیدگاه. Leave new
[…] کاردانو 7 هفته گذشته را با یک روند صعودی بعد از 2 ماه استراحت سپری کرد و سقف تاریخی خود را جا به جا و برای اولین بار به قیمت 3.101 رسید. […]